Belysning

God belysning er spesielt viktig når det er mørkt, tåkete, regn eller snø. Heldigvis har vi i utgangspunktet alle typer belysning til din bil, fra blinklys til baklys. Hvis du vil vite nøyaktig hva som passer din bil, kan du bruke reg.nr-søket nedenfor. Vi har betydelig flere reservedeler enn de du finner her i nettbutikken. Ta kontakt med kundeservice eller en av våre butikker for å få hjelp til å bestille det du trenger.

Standard belysning på kjøretøy er viktig for å sikre trafikksikkerheten. God belysning gjør det mulig for sjåfører å se godt i mørket og ved dårlig vær, og bidrar dermed til å redusere risikoen for ulykker. I Norge er det Statens vegvesen som har ansvar for å fastsette krav til standard belysning på kjøretøy. Disse kravene er nedfelt i forskrift om kjøretøy og vegtrafikk.

Frontlykter

Frontlykter er den viktigste delen av kjøretøyets belysning. De skal gi god belysning av veien foran kjøretøyet, og skal være slik at de ikke blender andre trafikanter.

Frontlykter kan være halogen, xenon eller LED. Halogenlykter er de vanligste, og er relativt billige. Xenonlykter gir bedre lysutbytte enn halogenlykter, men er dyrere. LED-lykter er det nyeste og mest moderne alternativet, og gir svært godt lysutbytte.

Baklykter

Baklykter er også viktige for å sikre trafikksikkerheten. De skal gjøre det mulig for andre trafikanter å se kjøretøyet bakfra, og skal være slik at de ikke blender andre trafikanter.

Baklykter kan være halogen, xenon eller LED. Halogenlykter er de vanligste, og er relativt billige. Xenonlykter gir bedre lysutbytte enn halogenlykter, men er dyrere. LED-lykter er det nyeste og mest moderne alternativet, og gir svært godt lysutbytte.

Andre lys

I tillegg til frontlykter og baklykter, kan kjøretøyer også være utstyrt med andre lys, for eksempel:

  • Blinklys: Blinklys brukes til å signalisere at kjøretøyet skal svinge eller endre kjøreretning.
  • Nødlys: Nødlys brukes til å varsle andre trafikanter om at kjøretøyet er stanset eller har problemer.
  • Reverslys: Reverslys brukes til å lyse opp veien bak kjøretøyet når det kjøres baklengs.
  • Parklys: Parklys brukes til å vise at kjøretøyet er parkert.

Krav til belysning

Kravene til standard belysning på kjøretøy varierer avhengig av kjøretøyets type og vekt. For eksempel har tunge kjøretøyer strengere krav til belysning enn personbiler.

Noen av kravene til standard belysning på kjøretøy er:

  • Frontlykter skal være montert på begge sider av kjøretøyet.
  • Baklykter skal være montert på begge sider av kjøretøyet.
  • Blinklys skal være montert på begge sider av kjøretøyet.
  • Nødlys skal være montert i front og bak på kjøretøyet.
  • Reverslys skal være montert i bak på kjøretøyet.

Vedlikehold av belysning

Det er viktig å vedlikeholde kjøretøyets belysning for å sikre at den fungerer optimalt. Dette inkluderer å sjekke lyspærer og lykter jevnlig, og å reparere eller bytte ut defekte deler.

God belysning er viktig for trafikksikkerheten. Ved å følge kravene til standard belysning på kjøretøy, bidrar du til å gjøre veiene tryggere for alle.

På Mekonomen.no finner du kvalitetssikrede reservedeler og biltilbehør fra kjente merker. Ser du etter belysning til bilen har du kommet til riktig sted. Med våre raske leveranser kan du ha dine nye produkter hjemme på bare noen få dager.

Finn deler til bilen min!

Velg bil fra listen

BELYSNINGSSKOLEN

Seks trinn mot bedre lys fra frontlyktene.

BELYSNINGSSKOLEN

Seks trinn mot bedre lys fra frontlyktene