Chassis

Kjøretøyets chassis refererer til bunnrammen som forener alle primære komponenter. For en bil er dette ting som bærearmer, støtdemper og fjæring, styringssystemer, bakaksler og mer. Hos oss på Mekonomen finner du tilbehør som kan være nødvendig for å betjene de forskjellige komponentene som er tilkoblet via chassiset ditt.

Bilens chassis er den bærende strukturen som holder bilen sammen og overfører kraften fra motoren til hjulene. Det er vanligvis laget av stål, aluminium eller karbonfiber, og består av en rekke komponenter, blant annet:

  • Ramme: Rammen er det grunnleggende skjelettet til chassiset. Den er vanligvis laget av stål eller aluminium, og er designet for å gi styrke og stivhet.
  • Akseler: Akslene er ansvarlige for å overføre kraften fra motoren til hjulene. De er vanligvis laget av stål eller aluminium, og er festet til rammen ved hjelp av bærearmer.
  • Fjærer: Fjærene absorberer støt og vibrasjoner fra veien. De er vanligvis laget av stål eller aluminium, og er festet til rammen og akslene.
  • Dempere: Demperene kontrollerer bevegelsen til fjærene. De er vanligvis laget av olje eller gass, og er festet til fjærene.
  • Styring: Styringen er ansvarlig for å styre bilen. Den består av en ratt, et rattstamme, en styreknute og en styrearm.
  • Bremser: Bremsene er ansvarlige for å stoppe bilen. De består av bremseskiver eller bremsetromler, bremseklosser og en bremsesylinder.

Chassiset er et viktig element i bilens sikkerhet og ytelse. Det er designet for å beskytte passasjerene og føreren i tilfelle en kollisjon, og det er også ansvarlig for å gi bilen stabilitet og kontroll.

Her er en mer detaljert beskrivelse av noen av de viktigste komponentene i bilens chassis:

Rammen er den bærende strukturen som holder bilen sammen. Den er vanligvis laget av stål eller aluminium, og er designet for å gi styrke og stivhet. Rammen er ofte delt inn i to hoveddeler: en frontramme og en bakramme. Frontrammen er festet til motoren og gir støtte til fronten av bilen. Bakrammen er festet til bakakselen og gir støtte til baken av bilen.

Akslene er ansvarlige for å overføre kraften fra motoren til hjulene. De er vanligvis laget av stål eller aluminium, og er festet til rammen ved hjelp av bærearmer. Akslene kan være enten uavhengige eller avhengige. Uavhengige aksler beveger seg fritt fra hverandre, noe som gir bedre kjøreegenskaper. Avhengige aksler er festet sammen, noe som gir enklere konstruksjon og lavere kostnader.

Fjærer absorberer støt og vibrasjoner fra veien. De er vanligvis laget av stål eller aluminium, og er festet til rammen og akslene. Fjærene kan være enten spiralfjærer eller bladfjærer. Spiralfjærer er mer vanlige, og gir en jevnere kjøreopplevelse. Bladfjærer er mer robuste, og er ofte brukt i lastebiler og SUV-er.

Dempere kontrollerer bevegelsen til fjærene. De er vanligvis laget av olje eller gass, og er festet til fjærene. Demperene bidrar til å gi bilen stabilitet og kontroll.

Styring er ansvarlig for å styre bilen. Den består av et ratt, et rattstamme, en styreknute og en styrearm. Rattet er festet til rattstammen, som er festet til styreknuten. Styreknutet er festet til styrearmen, som er festet til hjulet.

Bremser er ansvarlige for å stoppe bilen. De består av bremseskiver eller bremsetromler, bremseklosser og en bremsesylinder. Bremseskiver er mer effektive enn bremsetromler, men de er også dyrere. Bremseklosser er festet til bremseskivene eller bremsetromlene, og presser mot dem når bremsene trykkes inn. Bremsesylinderen presser bremseklossene mot bremseskivene eller bremsetromlene.

Chassiset er et komplekst system som består av mange forskjellige komponenter. Det er viktig å forstå hvordan chassiset fungerer for å kunne vedlikeholde og reparere bilen på riktig måte.

På Mekonomen.no finner du kvalitetssikrede reservedeler og biltilbehør fra kjente merker. Ser du etter deler til chassis har du kommet til riktig sted. Med våre raske leveranser kan du ha dine nye produkter hjemme på bare noen få dager.

Finn deler til bilen min!

Velg bil fra listen

Chassis - bilens fundament

En bil består av mange deler, men du kan nok med rette si at chassiset er bilens hovedkomponent. Chassiset inneholder i sin tur mange deler. Og vi har listet opp noen av dem nedenfor.

  • Girkasse

Dette inkluderer for eksempel deler som clutch, girkasse, halvaksel, universalledd og girkasse.

  • Drivsystem

Dette inkluderer for eksempel deler som ramme, balanse, aksel, hjul, gaffelbjelke og støtdempere.

  • Styresystem

Dette inkluderer deler som styreaksel og styrestang.

  • Bremsesystem

Dette inkluderer for eksempel deler som bremseskive, bremsepumpe og bremseklosser.

Bilens chassis kan dermed sees om bilens fundament, og det er faktisk der mye av grunnlaget for hele bilens funksjon er satt sammen. Chassiset er bilens understell, og det er her mange av bilens viktigste funksjoner og systemer er montert. Et chassis anses vanligvis å bestå av en rekke forskjellige deler, og chassiset er vanligvis delt den inn i forstillingen, hjullageret og styreleddene. Alle er selvfølgelig veldig viktige deler og funksjoner for en fungerende bil. Og det er viktig at delene i bilens chassis alltid har den høyeste funksjonaliteten.

Her på Mekonomen finner du alt du trenger for å opprettholde en høy kvalitet på funksjonene og systemene som er montert i chassiset ditt. Og hvis du har spørsmål og bekymringer angående bilens chassis, er det bare å ta kontakt med oss.

Stort utvalg av produkter til ditt chassis

I vårt store utvalg av produkter til chassiset, finner du for eksempel chassisforinger, hjullager og styredempere. Men også flere andre produkter som er avgjørende for bilens funksjon.

Vårt brede sortiment har også produkter for bakstilling som krengningshemmer, bærearmer og tverrstag. I tillegg finner du alt som trengs for å betjene servostyringspumper, rattstag og ratt. Alt du trenger for å opprettholde høy kvalitet og dermed forlenge levetiden og øke trafikksikkerheten finner du på Mekonomen.no og tilbehør til bilens chassis er selvfølgelig intet unntak.