Clutchsett

Et clutchsett med svinghjul er en del av en bils drivlinje som overfører kraften fra motoren til girkassen. Clutchsettet består av to hoveddeler: svinghjul og koblingsplate. Svinghjulet er festet til motoren og har en glatt overflate som koblingsplaten glir mot. Koblingsplaten er festet til girkassen og har en fjær som presser den mot svinghjulet når koblingen er engasjert.

Når koblingen er engasjert, overfører svinghjulsmassen rotasjonen fra motoren til koblingsplaten. Koblingsplaten overfører deretter rotasjonen til girkassen. Når koblingen er skjøvet ut, frigjøres forbindelsen mellom motoren og girkassen. Dette gjør det mulig å skifte gir.

Et clutchsett med svinghjul er en viktig del av en bils drivlinje. Det er viktig å vedlikeholde clutchsettet for å sikre at det fungerer skikkelig. Symptomer på et defekt clutchsett inkluderer:

 • Slapp kobling
 • Knirking eller ulyder fra koblingen
 • Problemer med å skifte gir

Hvis du opplever noen av disse symptomene, bør du få en mekaniker til å undersøke clutchsettet ditt.

Her er en mer detaljert beskrivelse av de to hoveddelene i et clutchsett med svinghjul:

Svinghjul
Svinghjulet er en tung, roterende plate som er festet til motoren. Det har en glatt overflate som koblingsplaten glir mot. Svinghjulet bidrar også til å dempe vibrasjoner fra motoren.

Koblingsplate
Koblingsplaten er en tykk, metallplate som er festet til girkassen. Den har en fjær som presser den mot svinghjulet når koblingen er engasjert. Koblingsplaten overfører rotasjonen fra motoren til girkassen.

Andre komponenter i et clutchsett
I tillegg til svinghjul og koblingsplate, kan et clutchsett også inneholde følgende komponenter:

 • Clutchtrykkplate: En plate som er festet til svinghjul og som presser koblingsplaten mot svinghjulet når koblingen er engasjert.
 • Clutchlager: Et lager som sitter mellom svinghjulet og koblingsplaten og som reduserer friksjonen mellom de to delene.
 • Clutchutløserlager: Et lager som sitter på koblingspedalen og som overfører kraften fra pedalen til koblingstrykkplaten.

Hvordan fungerer et clutchsett med svinghjul?
Når du trykker inn koblingspedalen, frigjøres koblingsplaten fra svinghjulet. Dette gjør det mulig å skifte gir. Når du slipper opp koblingspedalen, presses koblingsplaten tilbake mot svinghjulet. Dette gjenoppretter forbindelsen mellom motoren og girkassen.

Hvordan vedlikeholder du et clutchsett med svinghjul?
Du kan vedlikeholde clutchsettet ditt ved å:

 • Skifte olje regelmessig: Olje bidrar til å smøre og kjøle clutchsettet.
 • Unngå å slite på clutchen: Unngå å kjøre med foten på koblingspedalen når du ikke skifter gir.
 • Sjekke clutchsettet regelmessig: Ta bilen din til en mekaniker for å sjekke clutchsettet ditt jevnlig.
 • Når bør du bytte clutchsett med svinghjul?

Du bør bytte clutchsett med svinghjul hvis det er defekt. Symptomer på et defekt clutchsett inkluderer:

 • Slapp kobling
 • Knirking eller ulyder fra koblingen
 • Problemer med å skifte gir

Hvis du opplever noen av disse symptomene, bør du få en mekaniker til å undersøke clutchsettet ditt.

På Mekonomen.no finner du kvalitetssikrede reservedeler og biltilbehør fra kjente merker. Ser du etter et clutchsett har du kommet til riktig sted. Med våre raske leveranser kan du ha dine nye produkter hjemme på bare noen få dager.

Finn deler til bilen min!

Velg bil fra listen