Girkasse

En girkasse, også kjent som en transmisjon, er en viktig komponent i biler og andre kjøretøy som brukes til å overføre kraft fra motoren til hjulene. Girkasser er designet for å endre dreiemomentet og hastigheten på hjulene i forhold til motorens dreiemoment og hastighet, noe som gjør det mulig for kjøretøyet å akselerere, opprettholde en jevn hastighet og kjøre i ulike terreng og situasjoner.

Girkassen er vanligvis plassert mellom motoren og bakakselen. Den består av en rekke gir som er satt sammen i et hus. Girene er koblet til hverandre av en aksling, som er drevet av motoren. Når føreren skifter gir, låser en clutch seg til den aktuelle girakselen. Dette overfører dreiemomentet fra motoren til giret, som igjen overfører det til hjulene.

Det finnes flere forskjellige typer girkasser, inkludert manuele girkasser, automatiske girkasser og trinnløse girkasser. Manuelle girkasser har en clutch som føreren må bruke for å skifte gir. Automatiske girkasser skifter gir automatisk, og trinnløse girkasser har ingen gir i det hele tatt.

Girkassen er en viktig del av en bil, og den er ansvarlig for å overføre motorens kraft til hjulene. En velfungerende girkasse er nødvendig for at bilen skal kunne kjøres trygt og effektivt.

Her er noen spesifikke detaljer om hvordan en girkasse fungerer:

  • Motoren driver en aksling som går gjennom girkassen.
  • Girkassen har flere gir, som er koblet til hverandre av en aksling.
  • Når føreren skifter gir, låser en clutch seg til den aktuelle girakselen.
  • Dette overfører dreiemomentet fra motoren til giret, som igjen overfører det til hjulene.

Hos Mekonomen finner du manuelle og automatiske girkasser til de fleste bilmerker. Tast inn ditt registreringsnummer i vår filtreringsfunksjon så vises kun de girkasser som passer til bilen din. Det har aldri vært enklere å handle en ny girkasse på nett.

Finn deler til bilen min!

Velg bil fra listen