Superlading og turbolading

En turbomotor, også kjent som en turboladet motor eller turbocharged motor, er en type forbrenningsmotor som bruker en turbolader for å øke lufttrykket som tilføres forbrenningskammeret. Dette økte lufttrykket gir en mer effektiv forbrenning av drivstoffet, noe som resulterer i økt motorytelse.

Her er en kort forklaring av hvordan en turbomotor fungerer:

  • Luftinntak: Luften trekkes inn i motoren gjennom luftfilteret.
  • Kompresjon: I en vanlig motor går luften direkte inn i forbrenningskammeret. I en turbomotor går luften gjennom en kompressor (turbo) før den kommer inn i motoren. Kompressoren er drevet av eksosgassene som strømmer ut av motoren.
  • Økt lufttrykk: Kompressoren øker lufttrykket før den sender den komprimerte luften inn i forbrenningskammeret. Dette høyere lufttrykket gjør at motoren kan brenne mer drivstoff, noe som resulterer i økt effekt.
  • Drivstoffinjeksjon og forbrenning: Drivstoff blir injisert i forbrenningskammeret, og den økte luftmengden fra turboen gjør at mer drivstoff kan brenne effektivt.
  • Kraftproduksjon: Den økte forbrenningseffektiviteten resulterer i mer kraft og dreiemoment, noe som gir bedre akselerasjon og generell ytelse for motoren.

Turboladede motorer er spesielt populære i sportsbiler og høytytende kjøretøy, da de gir en god balanse mellom kraft og effektivitet. De tillater mindre motorer å generere høyere effekt enn tilsvarende atmosfæriske motorer, samtidig som de opprettholder en akseptabel drivstofføkonomi.

På Mekonomen.no finner du kvalitetssikrede reservedeler og biltilbehør fra kjente merker. Ser du etter en super- eller turbomotor har du kommet til riktig sted. Med våre raske leveranser kan du ha dine nye produkter hjemme på bare noen få dager.

Finn deler til bilen min!

Velg bil fra listen