Motorolje

Her kan du kjøpe motorolje til bilen din. Vi har motorolje fra ledende merker som Castrol og MPM, men også motoroljer av høy kvalitet i vår egenutviklede serie ProMeister. For å være sikker på at du velger riktig olje, bør du skrive inn registreringsnummeret ditt øverst på siden. Lær mer om motorolje - sjekk ut vår guide Dypdykk i motorolje.

Motorolje er en essensiell komponent i ethvert forbrenningsmotor-drevet kjøretøy. Den er designet for å smøre, beskytte og opprettholde motorens optimale ytelse. Motorolje består hovedsakelig av baseoljer og tilsetningsstoffer.

Baseoljer er vanligvis av mineral- eller syntetisk opprinnelse. Mineraloljer utvinnes fra råolje, mens syntetiske oljer er fremstilt ved kjemiske prosesser for å oppnå spesifikke egenskaper som bedre ytelse ved høye temperaturer og lavere viskositet ved lave temperaturer.

Tilsetningsstoffer inkluderer antioksidanter, dispersanter, viskositetsforbedrere og smøremidler. Disse tilsetningene bidrar til å forhindre oksidasjon, slitasje, avleiring av smuss og dannelse av skadelige avleiringer i motoren.

Motorolje smører bevegelige deler av motoren, reduserer friksjon og varmeutvikling, og bidrar til å forlenge motorens levetid. Det spiller også en viktig rolle i å holde motoren ren og beskyttet mot korrosjon.

Riktig vedlikehold av motoroljen, inkludert regelmessig oljeskift, er avgjørende for å opprettholde kjøretøyets ytelse og levetid. Velge riktig type og viskositet av motorolje i samsvar med kjøretøyets behov er også viktig for å sikre at motoren fungerer optimalt.

På Mekonomen.no finner du kvalitetssikrede reservedeler og biltilbehør fra kjente merker. Ser du etter motorolje har du kommet til riktig sted. Med våre raske leveranser kan du ha dine nye produkter hjemme på bare noen få dager.

Finn deler til bilen min!

Velg bil fra listen

Motoroljens funksjon

Motoren din inneholder motorolje som smører motorens bevegelige deler, renser for smuss og sotpartikler, og som kjøler og transporterer varme. Motorolje er et "ferskvare-produkt" som over tid blir dårlig og må byttes ut. En tommelfingerregel er at man bør skifte både motorolje og oljefilter da man kjørt rundt 1200 km. Husk imidlertid at hvis du kjører en bil med dieselmotor, er det kortere tid mellom byttene. Du kan vanligvis finne informasjon om hva som gjelder for akkurat din bil i bilens bruksanvisning og husk på at du må velge riktig motorolje for akkurat din bil. Ellers kan det gå veldig gærent.

Hva er motorolje?

Motorolje er et smøremiddel for forbrenningsmotorer. En motorolje må alltid være flytende slik at den kan pumpes ved lav temperatur og samtidig kunne danne en smøring ved høy temperatur. Det kan sies at motorolje har fem hovedoppgaver:

 • Oljen smører motordelene og lar motoren arbeide friksjonsfritt og unngå slitasje som oppstår når metall slites mot et annet metall.
 • Motorolje holder motoren fri for skadelige avfallsprodukter og fungerer som et rengjøringsmiddel. Når du har hatt den samme oljen i en bil over en lengre periode, kan du se at oljen har blitt mørkere på grunn av opptak av sotpartikler.
 • Motoroljen har en også en kjølefunksjon som gjør at oljen har evne til å transportere bort varme.
 • Oljen beskytter motorens indre deler mot korrosjon (rust).
 • Oljen reduserer vibrasjonene i motoren, og dette reduserer igjen motorstøyen.

Hvorfor bør man skifte olje?

Som tidligere nevnt har motoroljen en rengjøringsfunksjon, mens oljen samler opp sotpartikler og andre avfallsstoffer og som dermed gir dårligere oppdrift, kjølekapasitet og smøreevne. Vanligvis når du skifter motorolje, velger du også å bytte oljefilter. Oljefilteret samler opp smuss og biprodukter. Ved å skifte oljefilter samtidig, holder du motoren i beste stand. Hvis du ikke bytter motorolje regelmessig, kan det føre til alvorlige problemer med bilen din, som også er kostbart å reparere.

Når skal jeg bytte motorolje?

Alle bilprodusenter angir et anbefalt serviceintervall for å oppnå riktig beskyttelse og ytelse i motoroljen. Du finner det anbefalte oljeskiftintervallet for akkurat din bil i manualen som du vanligvis finner i hanskerommet. Før en helt ny bil kjøres inn, kan intervallene variere, og du må kanskje bytte olje oftere enn når motoren "kjøres inn". Noe som også kan bidra til behovet for å bytte olje oftere, er hvis du har en aggressiv kjørestil eller hvis bilen brukes på en måte som ikke regnes som daglig kjøring, for eksempel at du ofte står stille i rushtid eller regelmessig kolonnekjøring. Det sies ofte at et godt intervall mellom oljeskift vanligvis er rundt 1200 km, men for biler med dieselmotor må du bytte mye oftere.

Velg riktig motorolje

Det er viktig å alltid bruke en olje som har de samme spesifikasjonene som bilprodusenten anbefaler. Det kan være vanskelig å vite hvilken olje du skal velge, så la oss hjelpe deg. Skriv inn registreringsnummeret i vårt registreringsnummer høyere opp på siden, så filtrerer vi frem oljen som passer best for bilen din. Hvis du er i tvil, kontakte vår kundeservice som hjelper deg med å finne riktig olje for bilen din. Du kan også stikke innom en av våre butikker. Et tips kan være å alltid ha en ekstra boks med motorolje hjemme hvis du trenger å fylle på eller glemmer hvilken olje som passer for bilen din.

Sjekk motoroljen

Både gamle og nye biler bruker olje, så det er lurt å alltid sjekke oljen når du fyller på drivstoff eller fyller på spylervæske. Gjør følgende for å kontrollere motoroljen:

 • Slå av motoren.
 • Sjekk at bilen står så plant som mulig.
 • Vent til oljen sirkulert ferdig i motoren og bilen kjølt seg ned, minimum 10 min.
 • Trekk opp oljepinnen.
 • Tørk av oljepinnen med papir og skyv den helt ned tilbake.
 • Trekk opp peileepinnen igjen og les av nivå. Hvor mye du trenger å fylle på ser du på linjene som finnes på pinnen. Det vanligste er at det er omtrent 1 liter olje mellom øvre merke (full) og nedre merke/linje (add) på pinnen. Hvis det er nærmere merket for "add", eller lavere enn linjen, trenger kjøretøyet påfyll av olje.

NB! Hvis bilen din gang på gang må fylles, er det mest sannsynlig lekkasje en plass og kjøretøyet må kontrolleres. Kontakt et av våre verksteder for time.