Bremsekaliper

Bilens bremsekaliper er en viktig del av bilens bremsesystem. Som alt annet kan imidlertid bremsekaliperen bli slitt over tid, og dette blir vanligvis lagt merke til først og fremst ved at bilen trekker enten litt til høyre eller litt til venstre. Det er veldig viktig å aldri kjøre med dårlige kalipre fordi de kan påvirke bilens bremselengde betydelig. Hvis du opplever forstyrrelser som kan kobles til bremsekaliperen, er det derfor viktig at du skifter umiddelbart. Og selvfølgelig har vi alt av produktene og utstyret du trenger for å fikse bremsene.

Bremsekaliper er en viktig del av bilens bremsesystem. Den er ansvarlig for å presse bremseklossene mot bremseskivene, noe som skaper friksjon og bremser bilen.

En bremsekaliper består av følgende hoveddeler:

  • Stempel: Stempelet er det som presser bremseklossene mot bremseskivene. Det er vanligvis laget av aluminium eller stål.
  • Bremseklosser: Bremseklossene er laget av et materiale som er egnet for å skape friksjon. De er festet til bremsekaliperen med skruer eller bolter.
  • Bremseskiver: Bremseskivene er laget av et slitesterkt materiale, for eksempel stål eller støpejern. De er montert på hjulene og roterer når bilen beveger seg.

Når føreren trykker på bremsepedalen, overføres trykket til bremsekaliperen via bremsevæske. Dette trykket presser stemplet inn, som igjen presser bremseklossene mot bremseskivene. Friksjonen mellom bremseklossene og bremseskivene bremser bilen.

Bremsekalipere finnes i to hovedtyper: flytende og faste. Flytende bremsekalipere er den vanligste typen. De har to stempel, ett på hver side av bremseskiven. Faste bremsekalipere har ett stempel som presser bremseklossene mot begge sider av bremseskiven.

Bremsekaliper er et viktig sikkerhetsutstyr på bilen. Det er viktig å sjekke bremsene regelmessig for å sikre at de fungerer som de skal.

Her er noen tegn på at bremsekaliperen kan være defekt:

  • Skurrende eller pipende lyder ved bremsing
  • Bremselengden øker
  • Bremsepedalen går dypere enn normalt
  • Bilen drar til en side når du bremser

Hvis du opplever noen av disse symptomene, bør du ta bilen til et verksted for å få den sjekket.

På Mekonomen.no finner du kvalitetssikrede reservedeler og biltilbehør fra kjente merker. Ser du etter blemsekalipere har du kommet til riktig sted. Med våre raske leveranser kan du ha dine nye produkter hjemme på bare noen få dager.

Finn deler til bilen min!

Velg bil fra listen

Skift dine bremsekalipre i tide

Så snart du opplever problemer med kaliprene, er det på tide å bytte. Med dårlige bremsekalipre vil du ha forlenget bremselengde, og dette vil ha en negativ innvirkning på alt som har med bremsingen å gjøre. Så vær oppmerksom hvis du skulle oppdage problemer. Bremsekaliprene er en viktig del av bilens funksjonalitet og bremsesystem.

Funksjonelle bremser er alfa og omega for trygg kjøring, og som vi allerede har nevnt, er bremsekalipere en grunnleggende del av fungerende bremser. Det bremsekaliprene gjør er at den overfører kraften fra når du trykker inn bremsepedalen til selve bremsebelegget, som igjen trykkes mot bremseskiven. Det er denne prosessen som får bilen til å bremse.

Du får vanligvis tydelige tegn, som at bilen begynner å trekke litt til høyre eller venstre når du bremser. Å kjøre med dårlige kalipre er aldri bra og påvirker i stor grad hvor trygg kjøringen er. Gamle og dårlige kalipre påvirker bilens bremselengde i form av at den er vesentlig forlenget.

Ulike typer kalipre

Generelt er det to typer kalipre, faste kalipre og flytende kalipre. Væskekaliper består av ett eller to stempler/puter plassert på innsiden av bremseskiven. Disse forflytter kaliprene når du bremser. Flytende bremsekalipere, derimot, skaper et tilsvarende trykk på begge sider av skivebremsen og gir en behagelig bremsing. På den annen side kan konstruksjonen av den flytende bremsekalipren føre til at smuss trenger inn og dermed låser funksjonaliteten. Hvis dette er tilfelle, er det viktig å rengjøre og smøre. De faste kaliprene har derimot ett eller flere stempler/puter på hver side av bremseskiven. Disse stemplene presser fra begge sider av bremsebelegget mot bremseskiven slik at bilen bremser. Denne tykkelsen er mer følsom for støt og har en mer avansert teknologi enn de flytende kaliprene.

Sørg for å velge riktig tykkelse for akkurat din bil

For å finne riktig tykkelse for bilen din, er det en god start å fylle ut registreringsnummeret ditt på denne siden. Ved å fylle inn registreringsnummeret ditt, vises bare bremsekaliprene som passer til akkurat din bil. Hvis du trenger mer veiledning eller hjelp, er du hjertelig velkommen til å kontakte vår kundeservice. Vi vil selvfølgelig hjelpe deg og sikre at bilen din fortsetter å bremse trygt hver gang du trykker på pedalen.