Bremseskiver

Noe av det viktigste som er på et kjøretøy er bremser og bremseskiver for å kunne stoppe bilen. Bremseskiven er plassert inne i hjulet og tilhører bremsesystemet. Skiven er en slitasjedel som slipes litt hver gang en bil bremser, og er derfor noe som må inspiseres regelmessig for en tryggere kjøring for deg og alle andre på veiene. Skivene har en minimumstykkelse som ikke må overskrides, noe som betyr at bremseskivene må byttes regelmessig ettersom kjøretøyet ellers kan kjøre ut av veibanen under bremsing.

Bremseskiver er en viktig del av bilens bremsesystem. De er plassert inne i hjulet og er de som bremseklossene presser mot når man bremser. Bremseskivene er laget av et hardt materiale, vanligvis støpejern eller stål, og er designet for å tåle slitasje.

Bremseskiver finnes i to hovedtyper: solide og ventilerte. Solide bremseskiver er enklere og rimeligere, men de har ikke like god kjøling som ventilerte bremseskiver. Ventilerte bremseskiver har kanaler i midten som sørger for at luft kan sirkulere rundt skiven, noe som bidrar til å forhindre at den overopphetes.

Bremseskiver slites gradvis over tid, og de må byttes ut når de er for slitte. Dette er vanligvis et tegn på at bremseklossene også er slitte. Bremseskiver bør byttes ut parvis, det vil si at begge skivene på samme aksel må byttes.

Her er noen tips for å vedlikeholde bremseskivene:

  • Inspiser bremseskivene regelmessig for slitasje eller skader.
  • Bytt ut bremseklossene når de er slitte.
  • Unngå å bremse hardt eller plutselig.

Det er viktig å ha gode bremser for å kunne stoppe bilen trygt. Ved å følge disse tipsene kan du bidra til å sikre at bremseskivene dine holder seg i god stand og at bremsene dine fungerer effektivt.

Eksempel på bremseskive:
En bremseskive er vanligvis rundt 30 cm i diameter og 1 cm tykk. Den er laget av støpejern eller stål, og har en overflate med riller eller spor. Disse rillene bidrar til å forbedre bremseeffekten ved å gi bremseklossene bedre grep.

Bremseskiven er festet til hjulnavet ved hjelp av bolter eller skruer. Bremseklossene er festet til bremsekaliperen, som er en enhet som inneholder bremsesylinderen og bremseklossene. Når føreren bremser, trykkes bremseklossene mot bremseskiven, noe som bremser bilen.

Når bør bremseskiver byttes ut?
Bremseskiver bør byttes ut når de er for slitte. Dette er vanligvis et tegn på at bremseklossene også er slitte. Bremseskiver bør byttes ut parvis, det vil si at begge skivene på samme aksel må byttes.

Det er flere tegn på at bremseskivene er slitte, blant annet:

  • Bremseskivene er ujevne eller har riller.
  • Bremseskivene har rust eller flekker.
  • Bremseskivene er tykkere på ene siden enn den andre.
  • Bremseskivene er skjeve.

Hvis du oppdager noen av disse tegnene, bør du ta bilen til en mekaniker for å få sjekket bremsene.

På Mekonomen.no finner du kvalitetssikrede reservedeler og biltilbehør fra kjente merker. Ser du etter bremseskiver har du kommet til riktig sted. Med våre raske leveranser kan du ha dine nye produkter hjemme på bare noen få dager.

Finn deler til bilen min!

Velg bil fra listen
Når er det på tide å bytte bremseskiver?

For riktig bremsing må bremseskivene ha den minste tykkelsen som kreves for at de skal fungere skikkelig. Hvis det vibrerer i rattet eller pedalen, og det kommer lyder når du bremser, er det et sikkert tegn på at skivene må byttes. Levetiden til en bremseskive avhenger av materialet, kjøringen eller om noe begynner å gå i stykker av en eller annen grunn. Det er viktig å alltid skifte bremseskiver to og to på samme aksel på kjøretøyet for at du skal få en jevn bremseeffekt.

Hvilke bremseskiver skal jeg ha?

Som med de fleste ting til bilen er det forskjellige varianter av bremseskiver. Dette er avhengig av hvilken kjørestil du har, eller hvilken type bil du kjører. Det finnes forskjellige typer bremseskiver for blant annet normal kjøring eller for tøffere kjøring. En solid bremseskive er en enkel skive som vanligvis er plassert bak i et kjøretøy, mens en ventilert bremseskive ofte er plassert foran på et kjøretøy. Denne gir bedre kjøling. Borede skiver kreves for hardere/tøffere kjøring eller for konkurranseaktiviteter.

I vårt store utvalg her på Mekonomen.no finner du bremseskiver for akkurat ditt kjøretøy og din type kjørestil. Start med å skrive inn bilens registreringsnummer på nettstedet vårt for å få de riktige skivene filtrert. Skulle du likevel føle deg usikker, er du selvfølgelig velkommen til å kontakte oss via vår kundeservice.

Bytte ut bremseskiver selv?

De fleste som liker å vedlikeholde bilen selv har sannsynligvis kunnskapen om å håndtere et bremseskivebytte. Men husk at bremsene er kanskje den viktigste funksjonen i bilen din, og den som gir både deg og dine medtrafikanter sikkerhet i trafikken. Hvis du er usikker på hva du gjør, er det sikrest at du kontakter et autorisert verksted. Vi på Mekonomen kan selvfølgelig utføre byttet for deg.

Hvis du velger å utføre utskiftningen selv, bør du huske på at et monteringssett og også et bremsekloss sett er nødvendig som bremseklosser bør alltid byttes ut samtidig som bremseskivene.