Lambdasensor

Lambdasonden, også kjent som oksygensensoren, er en viktig del av drivstoff- og motorstyringen i bilen. Den måler oksygennivået i eksosen, og sender denne informasjonen til bilens motorstyringsenhet (ECU). ECU bruker denne informasjonen til å justere innsprøytningen av drivstoff, slik at drivstoffblandingen blir optimal.

En optimal drivstoffblanding er en blanding av luft og drivstoff som forbrenner fullstendig. Dette gir best mulig drivstofføkonomi og utslipp. En for fet drivstoffblanding vil føre til at bilen bruker mer drivstoff og forurenser mer. En for mager drivstoffblanding vil føre til at bilen mister effekt og kan skade motoren.

Lambdasonden er vanligvis plassert i det fremre eksosrøret, under inntaksmanifolden. Den består av en keramisk sensor som er belagt med et tynt lag av platina. Dette laget reagerer med oksygenet i eksosen, og sender et elektrisk signal til ECU.

ECU bruker signalet fra lambdasonden til å justere innsprøytningen av drivstoff. Hvis oksygennivået i eksosen er for høyt, vil ECU redusere mengden drivstoff som injiseres. Hvis oksygennivået i eksosen er for lavt, vil ECU øke mengden drivstoff som injiseres.

Lambdasonden er en viktig del av drivstoff- og motorstyringen i bilen. Den bidrar til å sikre at bilen bruker minst mulig drivstoff og forurenser minst mulig.

Effekter av en defekt lambdasonde

En defekt lambdasonde kan ha flere negative effekter på bilen, blant annet:

  • Økt drivstofforbruk
  • Økte utslipp
  • Tap av motoreffekt
  • Økt risiko for skade på katalysatoren

Hvis du mistenker at lambdasonden er defekt, bør du få den kontrollert av en kvalifisert mekaniker.

På Mekonomen.no finner du kvalitetssikrede reservedeler og biltilbehør fra kjente merker. Ser du etter en ny lambdasensor har du kommet til riktig sted. Med våre raske leveranser kan du ha dine nye produkter hjemme på bare noen få dager.

Finn deler til bilen min!

Velg bil fra listen