Katalysatorer

Om du letar efter en ny katalysator till din bil har du kommit helt rätt. Här på Mekonomen.se hittar du nämligen alla typer av reservdelar, tillbehör och verktyg som hör till bilen och garaget. Och det betyder såklart också ett stort utbud av katalysatorer. Med vår smarta filtreringsfunktion kan du dessutom fylla i ditt registreringsnummer och därefter få sorterat så att endast de katalysatorer som passar till just din bil visas upp.

En katalysator er et filter som monteres i eksosanlegget på en bil. Dens oppgave er å redusere utslippet av skadelige stoffer fra bilens motor.

Katalysatoren er laget av et keramisk hus med et lag med platina, palladium eller rhodium på innsiden. Disse metallene er katalysatorer, noe som betyr at de kan øke hastigheten på en kjemisk reaksjon uten å bli forbrukt selv.

Når eksosgassene fra motoren passerer gjennom katalysatoren, reagerer de med metallene og omdannes til mindre skadelige stoffer. Disse stoffene er vanndamp, karbondioksid og nitrogendioksid.

Katalysatoren er en viktig del av et moderne eksosanlegg. Den bidrar til å redusere forurensningen fra biler og gjør dem mer miljøvennlige.

Utslipp som katalysatoren reduserer:

  • Hydrokarboner (HC): Ufullstendig forbrente drivstoffpartikler.
  • Nitrogenoksider (NOx): Giftige stoffer som dannes når nitrogen og oksygen i luften reagerer med hverandre under høy temperatur.
  • Karbonmonoksid (CO): Giftig stoff som dannes når drivstoffet ikke forbrennes fullstendig.

Kostnad:

En ny katalysator kan koste alt fra et par tusen kroner og oppover. Prisen varierer avhengig av bilmodell, type katalysator og hvor du kjøper den.

Hvordan ta vare på katalysatoren:

For å sikre at katalysatoren fungerer optimalt, er det viktig å holde den ren og fri for forurensning. Dette kan gjøres ved å regelmessig bytte olje og filtere og ved å unngå å kjøre bilen med for lavt turtall.

Symptomer på en defekt katalysator:

Hvis katalysatoren er defekt, kan du oppleve følgende symptomer:

  • Økt drivstofforbruk
  • Tap av motorkraft
  • Svart eksos
  • Høy motorlyd

Hvis du opplever noen av disse symptomene, bør du ta bilen til en mekaniker for å få sjekket katalysatoren.

Hvis du leter etter en ny katalysator til bilen din, har du kommet til rett sted. Her på Mekonomen.no finner du alle typer reservedeler, tilbehør og verktøy som hører til bilen og verkstedet. Med vår smarte filtreringsfunksjon kan du også fylle ut registreringsnummeret ditt og deretter få det sortert slik at kun de katalysatorene som passer akkurat din bil vises.

Finn deler til bilen min!

Velg bil fra listen