Fritidsbatterier

Er du på utkikk etter et fritids- eller båtbatteri til bobil, campingvogn eller til båt, er det viktig å merke seg at hver løsning ofte er tilpasset varierende behov, noe som betyr at ikke to batterier er like. Derfor har vi selvfølgelig et stort utvalg fritidsbatterier for å dekke dine spesifikke behov.

Et fritidsbatteri, også kjent som et rekreasjonsbatteri eller en dysebatteri, er en type oppladbart batteri som er utviklet for å levere strøm til elektroniske enheter og apparater som brukes under fritidsaktiviteter og utendørs opplevelser. Disse batteriene er spesielt designet for å være pålitelige og ha langvarig ytelse i tøffe miljøer og under varierende værforhold. Her er noen viktige egenskaper og beskrivelser av fritidsbatterier:

Batteritype:
Fritidsbatterier kan komme i ulike typer, inkludert bly-syre batterier (som bly-syre AGM og gel-batterier), lithium-ion-batterier, og andre spesialiserte batterityper. Valget av batteritype avhenger ofte av bruksområdet og spesifikke behov.

Kapasitet:
Kapasiteten til et fritidsbatteri måles i ampere-timer (Ah) eller milliampere-timer (mAh). Dette indikerer hvor mye strøm batteriet kan lagre og levere over tid. Høyere kapasitet betyr lengre brukstid mellom ladinger.

Spenning:
Fritidsbatterier er tilgjengelige i forskjellige spenninger, med 12 volt som den vanligste. Noen applikasjoner kan kreve andre spenninger, for eksempel 6 volt eller 24 volt.

Vektenhet og størrelse:
Fritidsbatterier varierer i størrelse og vekt, og det er viktig å velge en som passer til plassen og vektkapasiteten i ditt utstyr eller kjøretøy.

Tilkoblingsmuligheter:
Fritidsbatterier har vanligvis tilkoblingspunkter, som poler eller kontakter, som gjør det enkelt å koble til enhetene du vil forsyne med strøm.

Livssyklus og vedlikehold:
Batteriets levetid, målt i ladesykluser, er en viktig faktor. Noen batterier har lang levetid og kan lades og utlades mange ganger før de mister kapasitet. Noen batterier krever minimalt vedlikehold, mens andre kan trenge periodisk vedlikehold som påfylling av elektrolytt i bly-syre batterier.

Tilbehør:
Fritidsbatterier kan ha tilbehør som batterikasser, ladere, batterimonitorer og sikkerhetsfunksjoner som beskytter mot overbelastning, dyputladning og kortslutning.

Bruksområder:
Fritidsbatterier brukes i en rekke fritidsaktiviteter og apparater, inkludert båter, campingvogner, bobiler, solenergisystemer, elektriske kjøretøy, og mer. De gir strøm til lys, apparater, elektronikk og til og med motorene til visse kjøretøy.

Miljøhensyn:
Når du velger et fritidsbatteri, er det viktig å vurdere miljøhensyn. Noen batterier er mer miljøvennlige enn andre, for eksempel litium-ion-batterier som har lavere blyinnhold og bedre gjenvinningsmuligheter.

Pris:
Prisen på fritidsbatterier varierer avhengig av kapasitet, type og kvalitet. Det er viktig å balansere kostnadene med ytelsen og påliteligheten til batteriet i forhold til dine spesifikke behov.

Når du velger et fritidsbatteri, er det viktig å vurdere disse faktorene nøye for å sikre at det passer til ditt bruk og at det gir pålitelig strømforsyning under fritidsaktivitetene dine.

På Mekonomen.no finner du kvalitetssikrede reservedeler og biltilbehør fra kjente merker. Ser du etter et fritidsbatteri har du kommet til riktig sted. 

Stort utvalg fritidsbatterier

Hos oss på Mekonomen finner du en rekke forskjellige fritidsbatterier som kan dekke ditt behov for strømforsyning. Det vi kan starte med å slå fast er at et fritidsbatteri ikke er det samme som et startbatteri, selv om de minner om hverandre i utseende. En måte å skille batteriene fra hverandre på er måten de leverer strøm på. Et fritidsbatteri gir litt strøm i lengre tid, mens et startbatteri gir høyere effekt i kortere tid (mer sjokkimpuls).

Fritidsbatteri for campingvogn og camping

Et fritidsbatteri trenger i utgangspunktet alle som tar campingvognen til en nydelig campingplass, eller båten ut på sjøen i ferien eller over helgen. Fritidsbatterier forsyner campingvognen eller båtens utstyr som kjøleskap, lamper, vannpumpe, radio etc. med strøm. Med et godt fritidsbatteri kan du nyte ferien til det fulle, og slippe å bekymre deg for at viktig utstyr slutter å fungere. Vi vet at det norske været ikke alltid kan garantere for utendørsaktiviteter en hel ferie…

Båtbatteri

Som vi allerede har nevnt, fungerer et fritidsbatteri også perfekt for båten. Det er det samme prinsippet som gjelder her. Siden de fleste båter ikke har en startmotor på samme måte som en bil, fungerer et fritidsbatteri veldig bra. Et båtbatteri kalles noen ganger også et marinebatteri, men er det samme. Enten du har en motorbåt eller seilbåt, vil et marinebatteri være nødvendig før eller siden. Båtens batteri brukes til flere ting; for eksempel baugpropeller, vinsjer, ankre, belysning og mer. Et båtbatteri skal kunne tåle en viss mengde fuktighet, men husk at det er veldig viktig hvordan du monterer batteriet. En feilplassering kan potensielt forkorte levetiden til det marine batteriet. Uansett hvilken båtmodell du har eller hvilket batteri du trenger, håper vi at vi har noe for deg. Hvis du er usikker på hvilket batteri du skal velge, er du alltid velkommen til å kontakte oss.

Som alltid er det det er også viktig å huske at uansett om du kjøper et fritidsbatteri eller et tilpasset båtbatteri, med enkelt vedlikehold og riktig lader, vil du forlenge batteriets levetid med flere år!