Laster inn…

Kjør du på riktig dekk?

Endelig sommerdekk! Slik er det mange som føler... man slipper ulyd fra piggdekkene og hele skiftet føles ut som et tegn på at sommeren straks er her. Men har du kontroll på kvaliteten på dekkene? Riktig sommerdekk kan gjøre mye for både lommebok og sikkerhet. Magnus Blommé, Mekonomens bilekspert, forteller her om verdien av å skifte til riktige sommerdekk.

Velg dekk med mindre rullemotstand

Synes du ditt drivstofforbruk er unødvendig høyt? Det kan komme av hvilke dekk du bruker. Dekkene står for opp til 20 % av bilens drivstofforbruk.

– Når du skal kjøpe nye dekk, ta en kikk på merkningen, forklarer Magnus Blommé. Symbolet med en bensinpumpe ved siden av dekket viser hvordan bilens drivstofforbruk og karbondioksidutslipp påvirkes av hjulets rullemotstand. I tillegg til at du minsker utslipp av karbondioksid senker du også dine kostnader. Hvis du kjører 1.500 mil i året sparer du ca 1.000 kr (80 liter bensin) med et A-dekk sammenlignet med et G-klasset dekk. Her kan du lese mer om den viktige merkingen på dekk.

Boka tid i en verkstad

Forskjellen mellom laveste og høyeste nivå av rullemotstand kan være 0,5 liter per 100 km. Det blir mye penger hvert år.

Bremselengden påvirkes på våt veibane

Symbolet med en regnsky ved siden av dekket viser hvor godt dekket bremser på våt veibane. Forskjellen mellom et A-gradert dekk og et F-klasset dekk som har F-merking er 10 meter.

– G-graderte dekk har for lav sikkerhet og bør ikke brukes, sier Magnus.

Kontroller slitasje og mønsterdybde

Vær nøye med å kontrollere dekkenes mønsterdybde! Krav til mønsterdybde ifølge loven er på minimum 1,6 mm for sommerdekk. Jo lavere dybde et dekk har, jo mer usikkert er dekket på våt veibane.

– Jeg råder absolutt ingen å kjøpe begagnede dekk, dette grunnet slitasje, sier Magnus Blommé. Du har ingen anelse om hva dekkene vært i gjennom.

Bestill time i et verksted

Etter 31. mars får du bytte til sommerdekk

Når det er helt snø- og isfritt ute på veiene er det dags for dekkskift. Men loven sier at du skal ha vinterdekk på til 31. mars, om vinterføre er gjeldende. Piggdekk får brukes til 15. april.

Hos Mekonomen får du alltid ett trygt dekkskift

Vi gjør alltid en sikkerhetskontroll når du skifter dekk hos oss. Vi kontrollerer mønsterdybden, lufttrykk, bremser og sjekker at det ikke er noen skader på dekkene. Les mer om dekkskift hos oss her.

Bestill time her

30 dagers angrefrist

Fra den dagen du mottak varen

Hente i butikk

Du velger hvordan og hvor varene skal sendes

Fri frakt

Gjelder bestillinger til butikk

Kjente varemerker

Fra bilbransjens ledende merker