Slik unngår du vannplaning

En vannplaning er manges mareritt. Plutselig snur bilen lynrask eller du mister veigrep og risikerer å kjøre av veien. Det finnes heldigvis grep du kan foreta deg for å minimere risikoen for at dette skjer.

En voll av vann

Årsaken til at en bil får vannplaning er at vann som finnes mellom dekkene og veibanen ikke skyves vekk. Det bygges i stedet opp en voll av vann opp foran dekkene som etter hvert leder til at bilen mister kontakten med veibanen og flyter oppå. Når veigrepet ikke lenger er der, reagerer kjøretøyet ikke lenger på førerens styring, bremsing eller akselerering.

Kontrollere dekkene

Det er noen tiltak du kan gjøre for at risikoen for vannplaning skal minke. Det første er; kontrollere dine dekk. Dekkene er laget for å føre unna vann i stedet for å flyte ovenpå. Når dekkene blir slitte og mønsterdybden ikke funker som det skal øker risikoen for svekket veigrep. Det er lovlig å kjøre med 1,6 mm mønsterdybde på sommerdekk. På vinterdekk er det 3 mm som gjelder.

Et godt mønsterdyp er imidlertid ikke nok. For å være sikker på at dekkene fungerer best mulig trenger du også kontrollere at lufttrykket er riktig. Det finnes opplysninger som sier at om lufttrykket kun er 30 % under bilprodusentens anbefalinger øker risikoen kraftig for vannplaning. For lavt trykk innebærer altså økt risiko.

Tenk på hastigheten

Det finnes en tredje viktig faktor – hastigheten. Om det regner skal du holde lavere fart, og hvis det er så mye vann på veien at det flyter, kjør ordentlig rolig. Gjør du dette slipper du med største sannsynlighet unna uhell. På denne måten beskytter du deg selv, dine medpassasjerer og medtrafikanter.

Altså, sjekk dine dekk og senk hastigheten. Da kan du se frem mot en fin sommer langs veien, uansett vær.

Vi hjelper deg gjerne å sjekke dine dekk. Velkommen til ditt nærmeste verksted.

Bestill time Finn verksted

30 dagers angrefrist

Fra den dagen du mottak varen

Hente i butikk

Du velger hvordan og hvor varene skal sendes

Fri frakt

Gjelder bestillinger til butikk

Kjente varemerker

Fra bilbransjens ledende merker