Kontaktplater

Kontaktplater, også kjent som "fordelerplater" eller "distributørplater," er en del av tenningssystemet i eldre bensinmotorer. De spiller en viktig rolle i å levere den elektriske strømmen som er nødvendig for å antenne drivstoff-luftblandingen i forbrenningsmotoren. Her er en beskrivelse av kontaktplater i et tenningssystem i en bil:

Hva er kontaktplater?
Kontaktplater er en del av en mekanisk distributør, som er en enhet som fordeler høy spenning fra tenningsspolen til riktig tennplugg i riktig sylinder i motoren.

  • Materiale: Kontaktplater er vanligvis laget av et slitesterkt og ledende materiale, som kobber eller messing. Dette materialet er godt egnet til å håndtere høy elektrisk strøm og samtidig motstå slitasje og korrosjon.
  • Form og funksjon: Kontaktplateren har en roterende del som er koblet til motorens veivaksel. Denne roterende delen har en eller flere kontakter som er plassert på en slik måte at de kommer i kontakt med en roterende kam inne i distributøren. Når kontakten er i kontakt med kammen, blir en elektrisk krets fullført, og strøm sendes til tennspolen.
  • Åpning og lukking: Når kammen roterer, åpner og lukker kontaktplaten raskt. Dette fører til at strømmen blir avbrutt og gjenopprettet i tenningsspolen. Denne intermitterende strømmen i tennspolen fører til at det dannes en høy spenning ved tennspolen.
  • Fordeling: Høy spenning fra tennspolen sendes deretter gjennom tennkabler til hver av tennpluggene i motoren i riktig rekkefølge. Dette er viktig for å sikre at tennpluggene antennes i riktig rekkefølge og på riktig tidspunkt for å opprettholde motorens jevne drift.
  • Vedlikehold: Kontaktplater er en slitasjedel, og over tid kan kontaktpunktene bli skitne eller slitt, noe som kan føre til dårlig tenning og motorproblemer. Derfor må de regelmessig inspiseres og ved behov rengjøres eller byttes ut.

Det er viktig å merke seg at moderne biler i stor grad har gått over til elektronisk tenningssystemer som bruker sensorer og kontrollenheter i stedet for mekaniske kontaktplater. Disse systemene gir bedre kontroll over tenningen, økt drivstoffeffektivitet og lavere utslipp, og de krever vanligvis mindre vedlikehold enn de eldre mekaniske distributørene.

På Mekonomen.no finner du kvalitetssikrede reservedeler og biltilbehør fra kjente merker. Ser du etter kontaktplater har du kommet til riktig sted. Med våre raske leveranser kan du ha dine nye produkter hjemme på bare noen få dager.

Finn deler til bilen min!

Velg bil fra listen