Tåkelys

Synes du ikke, finnes du ikke. Og hvis DU ikke ser noe, kan det være en reell livsfare å begi seg ut i trafikken. Det er derfor viktig at du regelmessig sjekker at all belysning på bilen din fungerer som den skal, og dette gjelder alle typer lyskilder. Tåkelyset ditt, for eksempel, er absolutt intet unntak. For alle som har kjørt bil i tåke kan nok skrive under på at det er da at sikten virkelig er dårligst, og dermed også da trenger all hjelp bilens belysning kan gi.

Tåkelys er gule lys som er montert på bilens front og bak. De brukes for å forbedre sikten i dårlige værforhold, for eksempel ved tett tåke eller kraftig regn.

Tåkelys er plassert lavt på bilen for å unngå å blende andre trafikanter. De har også en annen lysspredning enn vanlige hovedlys. Tåkelysene lyser opp et smalt felt rett foran bilen, og de har en kortere lyslengde enn vanlige hovedlys. Dette gjør at du kan se veien bedre i tåke, uten å blende andre trafikanter.

Tåkelys er kun lov å bruke når sikten er så dårlig at du må kjøre sakte. Det er også lov å bruke tåkelys som kjørelys på dagtid, i kombinasjon med parklys.

I Norge er det følgende regler for bruk av tåkelys:

  • Tåkelys skal kun brukes når sikten er så dårlig at du må kjøre sakte.
  • Tåkelys kan brukes som kjørelys på dagtid, i kombinasjon med parklys.
  • Du kan ikke bruke tåkelys i kombinasjon med nærlys eller fjernlys.
  • Tåkelys skal være avslått når sikten er god.

Konklusjon

Tåkelys er et viktig sikkerhetstiltak som kan bidra til å forbedre sikten i dårlige værforhold. Ved å følge reglene for bruk av tåkelys kan du bidra til å redusere risikoen for ulykker.

Her er noen tips for å bruke tåkelys på en sikker måte:

  • Bruk alltid tåkelys på begge sider av bilen.Still inn tåkelysene slik at de ikke blender andre trafikanter.
  • Ikke bruk tåkelys i kombinasjon med nærlys eller fjernlys.
  • Slå av tåkelysene når sikten er god.

På Mekonomen.no finner du kvalitetssikrede reservedeler og biltilbehør fra kjente merker. Ser du etter tåkelys har du kommet til riktig sted. Med våre raske leveranser kan du ha dine nye produkter hjemme på bare noen få dager.

Finn deler til bilen min!

Velg bil fra listen

God sikt og godt synlig i trafikken

Her på Mekonomen.no har vi samlet alle produktene du muligens kan lete etter til bilen din, og det er selvfølgelig ikke noe unntak når det gjelder kategorien belysning. Det er av største betydning at du er synlig i trafikken, slik at dine medtrafikanter ser deg i god tid, men også belysningen hjelper deg med god sikt både fremover og bakover. Hvis en lampe eller frontlys er gått i stykker, er det derfor veldig viktig å sørge for at den ødelagte komponenten skiftes ut umiddelbart. Her på Mekonomen.no har vi samlet mange alternativer til godkjente tåkelys som lar deg rulle trygt og sikkert på veiene.

Kjøp nye tåkelys på nettet

Bruk gjerne vår smarte filtreringsfunksjon, som lar deg sortere ut produktene som passer til akkurat din bil ved å fylle inn ditt registreringsnummer, for å lage det er enkelt for deg å bestille tåkelys og alle andre komponenter til bilen din online. Hvis du oppgir registreringsnummeret ditt, kan vi nemlig sortere ut tåkelysene som passer din bil, og du kan i fred og ro velge hvilke tåkelys du tror vil være best for deg. Så før du går videre, er det best å begynne med å fylle ut registreringsnummeret ditt og gjøre den store grovsorteringen. Deretter kan du sammenligne forskjellige alternativer og velge hvilke tåkelys du vil ha. Hvis du trenger hjelp, tips eller råd, kan du alltid kontakte vår kundeservice. Og skulle du trenge hjelp med feilsøking eller reparasjon, kan du alltid henvende deg direkte til et av våre verksteder.

Sørg for at du ser i tåken

Tåkelys finner du både foran og bak på bilen. Tåkelysene som sitter foran benevnes vanligvis kun tåkelys, mens tåkelysene bak har benevning tåkelys bak. At de hovedsakelig brukes når det er tåkete ute, har du kanskje allerede funnet ut av navnet... Imidlertid er det noen spørsmålstegn om hvordan (og når) du skal bruke tåkelysene. Det viktigste å vite om tåkelys er at de ikke skal brukes i kombinasjon med nærlys. I Norge er det helt ulovlig å bruke denne kombinasjonen, og hvis du blir stoppet, risikerer du en bot. Hvis det skal brukes tåkelys, gjøres dette sammen med bilens posisjonslys. I tillegg til tåke, kan tåkelysene lette sikten i kraftig regn. Imidlertid er det ikke nødvendig å bruke tåkelys når det er tåkete ute, du bør bare se det som et supplement hvis du ikke tror at ditt vanlige nærlys, eller noen annen løsning, gir deg god sikt.

Når det gjelder tåkelysene i baklysene, er dette små, men veldig sterke lys som kan blende andre trafikanter som ligger bak deg. Disse bør derfor slokkes så snart du oppdager at en bil bak nærmer seg.