Veivaksel

Veivaksel er en viktig komponent i en bilens motor, og den har flere funksjoner som er avgjørende for motorens operasjon. Her er noen av hovedfunksjonene til veivakselen i en bil:

  • Omforme lineær bevegelse til roterende bevegelse: Veivakselen tar den lineære bevegelsen som stemplene genererer i sylindrene og omformer den til en roterende bevegelse. Dette er nødvendig for å drive andre deler av motoren og til slutt gi kraft til kjøretøyet.
  • Overføre kraft til drivstoffsystemet: Veivakselen driver kamakselen, som igjen styrer åpning og lukking av ventilene i forbrenningskammeret. Dette er avgjørende for at motoren skal kunne ta inn luft og brenne drivstoffet riktig.
  • Balansering: Veivakselen er designet med ulike vekter og former for å bidra til å balansere motoren. Dette reduserer vibrasjoner og sørger for jevn drift.
  • Koble til andre motorfunksjoner: Veivakselen er også knyttet til andre komponenter som oljepumpen og generatoren. Den driver oljepumpen for å sikre smøring av motoren og generatoren for å generere elektrisitet til kjøretøyets elektriske systemer.
  • Lagre energi: Veivakselen fungerer som en lagringsenhet for energi fra forbrenningen. Den roterer og lagrer denne energien midlertidig før den frigjøres igjen for å drive kjøretøyet fremover.

Samlet sett er veivakselen en sentral komponent i en bilens motor, og den spiller en avgjørende rolle i å konvertere kjemisk energi fra drivstoffet til mekanisk kraft som driver kjøretøyet.

På Mekonomen.no finner du kvalitetssikrede reservedeler og biltilbehør fra kjente merker. Ser du etter en veivaksel til bilen har du kommet til riktig sted. Med våre raske leveranser kan du ha ditt nye produkt hjemme på bare noen få dager.

Finn deler til bilen min!

Velg bil fra listen