Tenningssystem

Tennplugg, tennkabler og andre ting som får bilen til å starte finner du her. Tennpluggen er en viktig komponent i forbrenningsmotoren som tenner gassblandingen i forbrenningskammeret. For å finne riktig tennplugg, fyll ut registreringsnummeret ovenfor. Dette vil gjøre det lettere å finne akkurat det du trenger til din bil.

Et tenningssystem i en bil er ansvarlig for å starte forbrenningsprosessen i motoren ved å tenne drivstoff- og luftblandingen i sylindrene på riktig tidspunkt. Her er en kort beskrivelse av hovedkomponentene i et konvensjonelt tenningssystem:

  • Tennplugg: Tennpluggene er små elektriske enheter som sitter i hver sylinder i motoren. De har en sentral elektrode og en jordelektrode. Når høy spenning sendes til tennpluggen, hopper en gnist over mellom elektrodene for å tenne drivstoff- og luftblandingen.
  • Tennspole: Tennspolen er en transformator som øker batteriets lavspenning til en høy spenning som er nødvendig for å generere en gnist i tennpluggene. Den sender denne høyere spenningen til tennpluggene på riktig tidspunkt.
  • Fordelingskap og rotor: I eldre tenningssystemer med forgasser-motorer, brukes en fordelingskap og rotor til å dirigere den høyenergigniten fra tennspolen til riktig tennplugg i riktig sylinder. I moderne biler med elektronisk tenning, erstattes dette ofte av en kamakselposisjonssensor og en elektronisk tenningssystemkontrollenhet.
  • Tenningssystemkontrollenhet: Denne enheten, også kjent som en tenningssystemstyreenhet eller motorstyringsenhet, kontrollerer timingen for tenningssekvensen ved å analysere data fra forskjellige sensorer i motoren. Den justerer tenningstidspunktet dynamisk basert på faktorer som motortemperatur, belastning og hastighet for å optimalisere ytelsen og drivstoffeffektiviteten.
  • Sensorer: Sensorer som kamakselposisjonssensor, krumtappsposisjonssensor og luftmengdemåler gir viktig informasjon til tenningssystemkontrollenheten, som hjelper den med å beregne riktig tidspunkt for tenningen.
  • Batteri: Batteriet i bilen gir strøm til tenningssystemet, spesielt til tennspolen og tenningssystemkontrollenheten.

Samlet sett er et effektivt tenningssystem avgjørende for å sikre at motoren fungerer jevnt, produserer kraft, og opprettholder en god drivstoffeffektivitet. Moderne biler bruker ofte avanserte elektroniske tenningssystemer som kan justere tenningstimingen i sanntid for å oppnå best mulig ytelse og utslippskontroll.

På Mekonomen.no finner du kvalitetssikrede reservedeler og biltilbehør fra kjente merker. Ser du etter deler til bilens tenningssystem har du kommet til riktig sted. Med våre raske leveranser kan du ha dine nye produkter hjemme på bare noen få dager.

Finn deler til bilen min!

Velg bil fra listen