Tennspoler

Bilens tändspole behövs för att få till ”gnistan” som krävs för att starta upp bilen. Om din tändspole blir dålig eller till slut går helt sönder kommer du ha problem att starta bilen. Så märker du att den börjar bli dålig kan det vara bra att kolla upp problemet och byta ut den om det behövs. Hos oss på Mekonomen hittar du flera olika varianter av tändspolar från ledande varurmärken till riktigt bra priser. Så varmt välkommen att titta runt i vårt stora utbud av tändspolar till bilen.

Tennspoler i en bil er en viktig del av tenningssystemet, og de spiller en avgjørende rolle i å generere den høye spenningen som er nødvendig for å antenne drivstoff-luftblandingen i forbrenningsmotoren. Tennspolene omformer den lavere spenningen som leveres fra bilens batteri (vanligvis 12 volt) til en mye høyere spenning, vanligvis flere tusen volt. Denne høyere spenningen er nødvendig for å lage en gnist som kan antenne bensin- eller dieseldampen i forbrenningskammeret i motoren.

Her er en beskrivelse av tennspolene og deres funksjon:

  • Konstruksjon: Tennspoler er vanligvis laget av en kjerne av jerntråd som er viklet rundt en isolert spole. Den har vanligvis to viklinger, en primærvikling med færre viklinger av tykkere tråd og en sekundærvikling med flere viklinger av tynnere tråd.
  • Primærvikling: Primærviklingen er tilkoblet bilens batteri via tenningssystemet. Når strøm sendes gjennom primærviklingen, opprettes et magnetfelt rundt tennspolen.
  • Sekundærvikling: Sekundærviklingen er koblet til tennpluggene i motoren. Når primærstrømmen slås av, oppstår det en rask endring i magnetfeltet i spolen. Dette forårsaker en høy induksjonsspenning i sekundærviklingen på grunn av prinsippet om elektromagnetisk induksjon. Denne spenningen kan nå flere tusen volt og brukes til å lage en gnist ved tennpluggen.
  • Fordeler: Tennspoler er nødvendige for å skape en kraftig gnist som tenner drivstoff-luftblandingen i forbrenningsmotoren. De gir en pålitelig og nøyaktig tenningskontroll, som er viktig for drivstoffeffektivitet og ytelse.
  • Antall tennspoler: De fleste moderne biler har en tennspole for hver tennplugg (en for hvert sylinder), mens eldre biler kan ha en enkelt tennspole som sender gnisten til en distributør, som deretter ruter den til riktig tennplugg via tenningskabler.
  • Vedlikehold og feilsøking: Tennspoler kan mislykkes over tid på grunn av slitasje, korrosjon eller elektriske problemer. Feilsøking av tennspoler kan være en del av rutinemessig vedlikehold for å sikre at motoren fungerer optimalt.

I moderne biler med elektronisk tenningssystem, blir tennspolene ofte kontrollert og styrt av motorens styrecomputer (ECU) for å oppnå optimal ytelse og drivstoffeffektivitet.

På Mekonomen.no finner du kvalitetssikrede reservedeler og biltilbehør fra kjente merker. Ser du etter tennspoler har du kommet til riktig sted. Med våre raske leveranser kan du ha dine nye produkter hjemme på bare noen få dager.

Finn deler til bilen min!

Velg bil fra listen