Fordelere

Fordelere i en bil er komponenter som spiller en viktig rolle i fordelingen av elektrisk strøm til tennpluggene i motoren. Her er en kort beskrivelse av fordelere i biler:

En fordeler er en del av tenningssystemet i en bilmotor. Den mottar høy spenning strøm fra tenningssystemet, vanligvis fra tennspolen. Fordeleren roterer i takt med motorens krankaksel og distribuerer elektrisk strøm til tennpluggene i riktig rekkefølge for å tenne luft-bensinblandingen i forbrenningskamrene.

Hovedfunksjonene til en fordeler inkluderer:

  • Tidsjustering: Fordeleren er utstyrt med en rotor som roterer og gir strøm til tennpluggene i riktig øyeblikk, slik at forbrenningen skjer på riktig tidspunkt i motorens arbeidssyklus.
  • Spenningsoverføring: Den overfører høy spenning fra tennspolen til hver tennplugg i rekkefølge, noe som utløser gnisten som antenner drivstoffblandingen.
  • Rotasjonskontroll: Fordeleren er drevet av en tannhjul fra krankakselen og sørger for at tennpluggene tenner i riktig rekkefølge, vanligvis i en bestemt mønster som følger motorens sylinderradrekkefølge.

Moderne biler bruker imidlertid ofte andre tenningssystemer, som direkte tennspole tenning (DIS) eller coil-on-plug (COP), som eliminerer behovet for en tradisjonell fordeler. Disse systemene gir mer nøyaktig tenningstidspunkt og bedre kontroll over forbrenningen. Fordelere er derfor mindre vanlige i moderne biler, spesielt de med elektronisk tenning.

På Mekonomen.no finner du kvalitetssikrede reservedeler og biltilbehør fra kjente merker. Ser du etter fordelere til bilen har du kommet til riktig sted. Med våre raske leveranser kan du ha dine nye produkter hjemme på bare noen få dager.

Finn deler til bilen min!

Velg bil fra listen