Tennkabler

Tennkabler i en bil, også kjent som tenningskabler eller tennpluggkabler, er en viktig del av kjøretøyets tenningssystem. Disse kablene er ansvarlige for å lede høyspenningselektrisitet fra tenningssystemet til tennpluggene i motoren, noe som gir den nødvendige gnisten for å tenne luft-bensinblandingen og starte forbrenningsprosessen i hver sylinder. Her er en beskrivelse av tennkabler i en bil:

  • Materiale: Tennkabler er vanligvis laget av et solid eller spiralformet kobberkjerne, som gir god elektrisk ledningsevne og motstand mot varme og slitasje. Ytre isoleringen er vanligvis laget av silikon eller gummi for å beskytte kablene mot fuktighet og korrosjon.
  • Lengde og antall: Antallet og lengden på tennkablene varierer avhengig av motorens konfigurasjon og design. I en typisk firesylindret motor er det fire tennkabler, mens en sekssylindret eller åttesylindret motor vil ha henholdsvis seks eller åtte kabler.
  • Tilkoblinger: Tennkablene har vanligvis to ender - en som er koblet til tenningsspolen og en annen som er koblet til tennpluggen. Disse endene har ofte spesifikke terminaler eller støpselelementer for å sikre riktig tilkobling.
  • Fargekoding: Tennkabler er vanligvis fargekodet for å hjelpe med korrekt installasjon. Hver kabel er vanligvis merket for å indikere hvilken sylinder den skal tilkobles.
  • Isolasjon: Tennkablene er nøye isolert for å forhindre at den høyspenningsstrømmen som de bærer, lekker ut eller forårsaker kortslutning med andre deler av motoren.
  • Slitasje og aldring: Tennkabler kan over tid bli utsatt for slitasje, varme og korrosjon, spesielt i tøffe kjøreforhold eller når de er eldre. Det er derfor viktig å inspisere og bytte ut gamle eller slitte tennkabler for å opprettholde pålitelig tenning og motorytelse.

I et nøtteskall er tennkabler viktige komponenter i bilens tenningssystem som overfører høyspenningsstrøm fra tenningsspolen til tennpluggene for å starte forbrenningsprosessen i motoren. Ved å sørge for at tennkablene er i god stand, kan du bidra til å opprettholde jevn motorfunksjon og optimal drivstoffeffektivitet i kjøretøyet ditt.

På Mekonomen.no finner du kvalitetssikrede reservedeler og biltilbehør fra kjente merker. Ser du etter tennkabler til bilen har du kommet til riktig sted. Med våre raske leveranser kan du ha dine nye produkter hjemme på bare noen få dager.

Finn deler til bilen min!

Velg bil fra listen