Pakk riktig – så får du med deg alle ting på ferien

For mange betyr sommer og ferie herlige bilturer. I vårt lange land finnes mye å oppdage fra nord til sør. Uansett om du planlegger for den lange eller korte reisen, med eller uten familie, kan det være et kunststykke å få med seg all pakking. Her er noen tips for hvordan du kan pakke smart og sikkert slik at du får en hyggelig ferie på fire hjul.

I bilen

Det finnes noen gode regler du kan følge når du laster ditt bagasjerom. Den viktigste: La aldri tunge ting ligge løst i bilen. Ved et uhell eller sterk innbremsing kan lasten komme fykende og gjøre stor skade. Pakk tunge ting så lavt som mulig og gjerne med stolryggen som støtte. Stroppe lasten hvis det er mulig. Unngå tunge ting bakerst i bilen (bak bakakselen) da det kan påvirke kjøreegenskapene.

Fundere også gjennom hvis det er noe du trenger i løpet av turen, og plassere dette slik at du enkelt kommer til.

I takboksen

Før var takboksen ofte noe som man kun brukte om vinteren, men i dag velger alt flere å bruke sine takbokser også om sommeren. Velg en takboks som tilsvarer dine behov – trenger du virkelig den største modellen? Eller klarer du deg virkelig med den minste? I din Mekonomenbutikk får du hjelp med å finne en takboks som passer deg og din bil.

Når man pakker sin takboks trenger man tenke på vekten. Ettersom taklast påvirker bilens kjøreegenskaper får ulike biltyper ha forskjellig lastvekt på taket. Eksakt hva som gjelder for din bil fremkommer i registreringsbeviset. Glem ikke å addere selve vekten på takboksen i kalkylen.

På takstativet

Takstativ er et utmerket hjelpemiddel når man vil ha med seg sine ting på ferien. Systemene har blitt utviklet i raskt tempo de siste årene - nå finnes spesielle tilbehør som løser alle tenkbare lasteutfordringer. For eksempel finnes ulike typer av sykkelholdere, holdere for kanoer og kajakker, stativ for surfebrett etc.

På tilhengerfestet

Hvis din bil har et tilhengerfeste tilhengerfeste, har du flere muligheter å finne smarte løsninger for å frakte pakning og utstyr i ferien. Et godt eksempel er sykkelholdere som finnes i ulike størrelser og utførelser. Husk at sykler må festes skikkelig på sykkelholderne – og at bilens registreringsskilt må synes. Noen sykkelholdere har plass for et eget registreringsskilt. Du kan dessverre ikke bestille ekstra skilt til sykkelstativ fra Statens vegvesen, men de sier; "Du kan ikke bestille ekstra skilt til sykkelstativ. Skal du kjøre med sykkelstativ hvor skiltet på bilen dekkes, må registreringsnummeret være godt synlig på annen måte. Du må sørge for at bilens registreringsnummer vises på en sort, holdbar plate. Platen må være hvit eller aluminiumsfarget. Du kan lage den selv, eller kjøpe gjennom en forhandler." Les mer om skilter på hjemmesiden til Statens vegvesen.

Takboksen til din ferie kan du kjøpe i din nærmeste Mekonomenbutikk eller på mekonomen.no.

Bestill time Finn verksted

30 dagers angrefrist

Fra den dagen du mottak varen

Hente i butikk

Du velger hvordan og hvor varene skal sendes

Fri frakt

Gjelder bestillinger til butikk

Kjente varemerker

Fra bilbransjens ledende merker